Voorlichting over piekeren

Wanneer: 24 november 2023

Tijd: 10.30-12.00 uur

Waar: Huis van de Buurt Stevenshof

Meer info of aanmelden: Wetering@gcstevenshof.nl

 

 

Weetjes over piekeren:

  • 38% van de mensen piekert dagelijks of vaker.
  • Gemiddeld piekeren we 5 tot 10 minuten achter elkaar
  • We doen het vooral van 21:00 tot middernacht of van middernacht tot 03:00. In de avonduren en ‘s nachts is er de minste afleiding, waardoor piekergedachten zich eerder opdringen
  • 65% van het gepieker vindt thuis plaats en 35% buitenshuis
  • 57% van het gepieker thuis vindt in de slaapkamer plaats
  • 4% van het gepieker gaat over het probleem waar je daadwerkelijk wat aan kunt doen.

Uit recent onderzoek is gebleken dat creatieve mensen en zeer intelligente mensen gevoeliger zijn voor piekergedrag. De onderzoekers aan King’s College in Londen vonden ook een verband tussen zeer goede ontwikkelde verbeeldingskracht en angsten

(Bron: Universiteit Leiden)

 

Stoppen met piekeren: hoe doe je dat?

Tobben over je kinderen, gezondheid, werk, de toestand in de wereld… Piekeren is doodvermoeiend en maakt ongelukkig. En piekeren leidt niet tot een oplossing. Het houdt je eerder vast in herhaling van gedachten en kan tot gespannenheid leiden.   Volgens psychologen is piekeren aangeleerd gedrag en kun je het dus ook weer afleren. Dus goed om hiermee iets te doen.

Maar hoe? Hieronder vindt u 7 tips om te stoppen met piekeren. Piekeren is een manier om met problemen en stressvolle gebeurtenissen om te gaan. Wie het vaak doet, is meestal bang om de controle te verliezen. Hoe minder vertrouwen je hebt in het leven, des te meer je zult proberen alles in de hand te houden. Toch worden problemen door piekeren zelden opgelost. Het levert eigenlijk alleen iets negatiefs op: het kost veel energie. Hieronder lees je hoe je vaker kunt stoppen met piekeren.

  1. Piekerkwartiertje per dag – Efficiënt piekeren helpt echt. Ga een of twee keer per dag een kwartier zitten om verplicht te piekeren. Schrijf op wat je in stappen aan je probleem kunt doen. Zo schrijf je het van je af en kun je het voor nu even achter je laten.
  2. Accepteer – Blijkt na je gepieker dat je er toch niets aan kunt doen, ga dan aan de slag met acceptatie van de situatie: ‘Wat ik ook doe, kennelijk is het zoals het is en moet ik ermee leren leven’. Laat het daarna los en denk er de rest van de dag (en nacht!) niet aan. Zo krijg je meer controle over je gepieker.
  3. Braintraining – Train je brein door elke dag bewust, al is het maar een paar minuten, te focussen op wat er op dat moment goed is. Zo raak je meer gericht op het positieve en minder op het negatieve.
  4. Ga terug in de tijd – Hoeveel gebeurtenissen heb je voorkomen door te piekeren? Waarschijnlijk geen een. Veel problemen lossen vanzelf op. Ga eens terug in de tijd. Waar maakte je je toen druk om en welke dingen zijn hiervan werkelijk gebeurd? Juist!
  5. Zoek afleiding – Kom in actie zodra je dreigt te gaan piekeren. Ga zingen, een brief schrijven, met iemand praten, sporten of fietsen. Steek al je tijd in handelen en geen tijd in zorgen maken.
  6. Denk aan leuke dingen – Positief piekeren helpt ook: tot in de kleinste details aan leuke dingen denken, bijvoorbeeld aan iets waarop je trots bent of aan een leuke vakantie. Zo neem je even afstand.
  7. Deel met anderen – Praat je zorgen van je af tegen een dierbare die alleen luistert en niet reageert. Zo hoor je jezelf praten en kun je meer afstand van je eigen gedachten nemen.

(Bron: Samengezond: Piekerkwartiertje per dag… (samengezond.nl))

 

Wilt u zelf voor een betere omgang met het piekeren zorgen, dan kunnen de onderstaande organisaties hierbij helpen:

  • Wilt u uw gezondheid verbeteren en actiever worden? Neem dan contact op met Stevenshof Vitaal, hier zetten bewoners en organisaties in de Stevenshof zich samen in voor een gezonde en sociale wijk. Een wijk waar iedereen – van jong tot oud – mee kan doen. Op de website leest u meer over het programma, de initiatieven en activiteiten in de wijk.https://stevenshofvitaal.nl
  • Wilt u gezonder en veerkrachtiger worden? Kijk dan op deze website. Op deze website kunt u zelf ontdekken wat u nodig hebt. Vul op de website een vragenlijst in en krijg inzicht in wat voor u belangrijk is.
  • Home | Sociaal Wijkteam Leiden – Het Sociaal wijkteam Leiden is er voor iedereen met vragen of zorgen. U kunt hier terecht met vragen of problemen over uw relatie en gezin, over wonen, werken en geldzaken of verlies en rouw. Ook kunnen zij helpen bij ruzie en geweld, met psychische gezondheid of met zelfstandig leven.
  • https://beweegmetmij.nl – Wandelcoaching. Lichaamsbeweging zonder prestatiedruk in combinatie met ademhaling, cognitieve en mentale coaching in de buitenlucht. Stap voor stap werken we aan jouw fysieke, mentale en emotionele herstel. // Runningtherapie. Runningtherapie is onder begeleiding (hard)lopen met als doel stress, stress gerelateerde klachten (zoals o.a. hoofdpijn, slaapproblemen, concentratieproblemen, een gejaagd gevoel, lusteloosheid, onzekerheid), depressies, burn-out en stemmingswisselingen te verminderen of te voorkomen