Interview over ‘Stevit’

‘Met Stevit houden deelnemers een gezondere leefstijl langer vol’

 

Steeds meer bewoners in de Stevenshof nemen deel aan het project Stevit. Vijf maanden na de start zijn er al ruim dertig mensen, met risico op hart- en vaatziekten, die aan hun gezondheid werken met behulp van thuismeetapparatuur, advies en ondersteuning. Tot genoegen van praktijkondersteuner Roos Guijt, die vanuit huisartsenpraktijk Stevenshof deelnemers begeleidt.

Guijt is sinds januari 2021 praktijkondersteuner bij huisartsenpraktijk Stevenshof in Leiden. Met diabetes en hart- en vaatziekten als aandachtsgebieden, raakte ze betrokken bij het project Stevit, een onderdeel van Stevenshof Vitaal. “Ik begeleid mensen die meedoen”, vertelt Guijt. “Afgelopen mei ontving de eerste deelnemer de Stevit Box, met daarin een bloeddrukmeter, weegschaal en stappenteller. Nu zijn er ruim dertig mensen mee aan de slag en melden zich elke maand weer nieuwe wijkbewoners aan.”

Beter beeld van de gezondheid

Guijt gelooft erg in de aanpak van Stevit. “Mensen met een risico op hart- en vaatziekten komen normaal gesproken eens per jaar langs bij de praktijkondersteuner. We bespreken dan zaken als de labuitslagen, gewicht, bloeddruk en hoe een patiënt gezondheidsrisico’s kan verkleinen. Het mooie van Stevit is dat mensen thuis regelmatig metingen doen, waardoor er een beter beeld ontstaat van hun gezondheid en mensen er bewuster mee omgaan. Als bijvoorbeeld de bloeddruk te hoog of te laag is, kunnen ze contact met mij opnemen en kunnen we eerder ingrijpen als dat nodig is. Daarmee voorkomen we dat er klachten ontstaan.”

Het is belangrijk dat bewoners van de Stevenshof de regie nemen over hun eigen gezondheid, aldus Guijt. “Een hoge bloeddruk of diabetes is echt uit te stellen of zelfs te voorkomen door een gezondere leefstijl. Door deelname aan het project Stevit houden mensen een gezondere leefstijl langer vol, want het is een keuze die ze zelf maken en ze voelen zich er verantwoordelijk voor. Deelnemers vinden het fijn om een stok achter de deur te hebben.”

Deelnemers zien resultaat

De resultaten in de eerste maanden zijn volgens Guijt bemoedigend. “Deelnemers zijn heel enthousiast, sommige mensen staan zelfs elke dag op de weegschaal. Anderen zeggen dat ze nu inzien hoeveel ze eigenlijk bewegen op een dag. En dat ze daardoor ’s avonds nog een blokje om gaan als het gewenste aantal stappen nog niet zijn gezet. En dat heeft zeker effect.” Guijt vertelt over een vrouw die in twee maanden tijd drie kilo afviel door veel meer te wandelen. “Ze heeft daar een gewoonte van gemaakt. Ze vindt het nu ook makkelijker om gezonder te eten en niet te gaan ‘snaaien’. Ze ziet het resultaat en houdt daardoor makkelijker vol. Het is echt leuk om dat soort verhalen te horen.”

De praktijkondersteuner hoopt op een sneeuwbaleffect. “Dat mensen onder familie en vrienden verspreiden dat ze meedoen aan Stevit en dat zij vervolgens aanhaken omdat ze horen en zien dat het werkt.”

Gemotiveerd blijven

De metingen worden opgeslagen in een app op de telefoon van de deelnemer en gaan, met toestemming van de deelnemer, naar het LUMC voor wetenschappelijk onderzoek. Dit om aan te tonen in hoeverre thuismetingen bijdragen aan een betere gezondheid van mensen met risico op hart- en vaatziekten. Ook Guijt is bevoegd om de meetuitslagen in te zien. “Elke dag bekijk ik er een aantal. Als iemand bijvoorbeeld twee keer is vergeten om de bloeddruk te meten, kan ik zodoende even een mailtje sturen of een belletje plegen. Ik vind het belangrijk dat deelnemers niet tussen wal en schip raken en gemotiveerd blijven voor dit mooie project.”

 

Ga voor meer informatie over Stevit naar de website stevenshofvitaal.nl/stevit